Електрика. Суть, значення , застосування

Електрика – явище природи, пов’язане з існуванням, рухом і взаємодією електричних зарядів.
Електричні явища лежать в основі сучасних засобів виробництва, транспортування й розподілу енергії, а тому є основою численних застосувань в сучасній технології.
Зв'язок електричних явищ з магнітними вивчається електромагнетизмом. Електродинаміка, включаючи в себе електрику й магнетизм, вивчає також електромагнітні хвилі. На противагу електродинаміці розділ електрики, що вивчає тільки нерухомі електричні заряди, називається електростатикою.
На електриці базують своє знання прикладні науки, такі як електротехніка, електрохімія тощо.
Електрику можна спостерігати в декількох формах у природі. Прикладом природної електрики є блискавка. Деякі кристали, такі як кварц, або навіть цукор, генерують різницю потенціалів при впливі зовнішнього тиску. Це явище відоме як п'єзоефект. Ефект є взаємним, тобто коли п'єзоелектричний матеріал піддають дії електричного поля, відбувається невелика зміна фізичних розмірів матеріалу.
Деякі організми, наприклад, акули, здатні виявляти і реагувати на зміну електричного поля, ця здатність відома під назвою «електрорецепція». А деякі гімнотоподібні, зокрема, електричний вугор, здатні виробляти електричне поле для виявлення здобичі і оглушення її за допомогою високих напруг, що генеруються у модифікованих м'язових клітинах.
Всі тварини передають інформацію по їх клітинних мембранах у вигляді імпульсів напруги — так звані потенціалидії, до функцій яких входить спілкування з боку нервової систеи між нейронами і м'язами. Потенціали дії також відповідають за координацію діяльності в деяких рослинах.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Енергетика: історія, сучасність і майбутнє

Основні положення

Про що ми спілкуємося ?